31 octombrie 2010

Happy Halloween !

0 comentarii
http://www.divercitycafe.ro/wp-content/uploads/2007/10/halloween.jpg
In primul rand va urez : 
Happy Halloween !
Acum sa vorbin desprea acest obicei ,,pagan'' : 
Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. centuries. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.

Cu sute de ani in urma, actuala Mare Britanie si Nordul Frantei erau populate de celti. Celtii venerau natura si aveau numerosi zei, iar Zeul Soarelui era zeul lor favorit. Acest zeu era cel care ocrotea munca si stabilea zilele de sarbatoare si de odihna, era cel care crea frumusetile pamantului si facea recoltele sa creasca.
Celtii sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie. Fiecare an nou era celebrat cu un festival, care marca sfarsitul "sezonului soarelui" si inceputul "sezonului intunericului si frigului".
In 31 octombrie, dupa ce toate campurile erau recoltate si depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preotii celtilor, se intalneau pe o culme din padurea de stejari - stejarii erau considerati copaci sacri. Druizii erau cei care aprindeau noile focuri, facand sacrificii de bucate si animale. In timp ce druizii executau dansuri rituale in jurul noilor focuri, sezonul soarelui trecea iar sezonul intunericului incepea.

Cand se facea dimineata, druizii daruiau o torta aprinsa in noile focuri fiecarei familii cu care acestea urmau sa-si aprinda focurile in gospodarii. Aceste focuri erau menite sa incalzeasca casele si sa le ocroteasca de spiritele intunericului.
Festivalul din 1 noiembrie era numit "Samhain". Acesta dura timp de 3 zile. Numerosi oameni participau la parada imbracati in costume facute din piei si oase de animale. Acest festival este un fel de Halloween antic.

In primul secol dupa Christos, Roma invadeaza Britania. Romanii au adus cu ei numeroase festivaluri si obiceiuri proprii. Unul dintre acestea a fost si festivalul cunoscut sub numele de "Ziua Pomona", numit asa dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Si aceasta sarbatoare se celebra in jurul datei de 1 noiembrie. Dupa sute de ani de stapanire romana, obiceiurile festivalului celtic Samhain si traditiile romane de Ziua Pomona s-au amestecat, devenind o sarbatoare unica care se celebreaza toamna.

Urmatoarea influenta a aparut o data cu raspandirea noii religii crestine in Europa si Britania. In anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta zi era numita Ziua Tuturor Sfintilor, sau Hallowmas, sau All Hallows. Decenii mai tarziu, Biserica a stabilit o sarbatoare si in 2 noiembrie. Aceasta sarbatoare era numita Ziua Tuturor Sufletelor si era destinata celebrarii celor morti. Era sarbatorita cu numeroase focuri si parade la care oamenii participau imbracati in ingeri, sfinti sau diavoli.

Dar raspandirea crestinismului nu i-a facut pe oameni sa-si uite vechile lor traditii. In ajunul zile de All Hallows, pe 31 octombrie, oamenii au continuat sa celebreze festivalurile de Samhain si Ziua Pomona Day. De-a lungul anilor, traditiile tuturor acestor sarbatori s-au combinat. 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, apoi All Hallow's Eve, Hallowe'en, si, in cele din urma - Halloween.
Haloween in prezent
http://www.halloween-village.com/uploads/wallpaper/jackolanterns.jpg
Halloween sau Hallowe'en este o sarbatoare care se celebreaza in noaptea de 31 Octombrie. Activitatile de Halloween includ "trick-or-treating" expresie tipic americana, survolarea imprejurimilor de catre fantome, foc in aer liber, petreceri de costume, vizitarea "caselor bantuite", a sculpta dovleci (jack-o'-lantern), a citi povesti de groaza si a viziona filme horror.
Imigrantii Irlandezi au tras pe pamantul american versiuni ale acestei traditii in Nordul Americii in secolul 19. Alte tari vestice au imbratisat aceasta sarbatoare abia pe la sfarsitul secolului 20. Halloween-ul este sarbatorit in cateva din tarile din partea de vest a lumii, cel mai sigur in Irlanda de unde-si trage originea, in Statele Unite, Canada, Puerto Rico, in UK, Japonia, Noua Zeelanda si ocazional in parti din Australia.
Halloween-ul pe care americanii il sarbatoresc in zilele noastre include toate aceste influente: merele, nucile si alte produse agricole specifice Zilei Pomona; pisicile negre, magia, spiritele rele si moartea specifice festivalului Samhain si, in cele din urma, stafiile, scheletele si craniile specifice sarbatorilor All Saint's Day si All Soul's Day.

★ PlaYOnS CommunitY ★